Sulforafan zlepšuje určité projevy související s PAS, ukazuje studie

Na začátku tohoto roku vyšel v časopise Experimental and Clinical Science přehledový článek shrnující výsledky klinických studií zkoumajících potenciální léčebný účinek sulforafanu na osoby s poruchou autistického spektra.

Sulforafan je fytochemikálie, přírodní chemická sloučenina, vyskytující se přirozeně v brukvovitých rostlinách, například v brokolici, květáku, ředkvi, zelí, růžičkové kapustě způsobující jejich nahořklou chuť. Řada výzkumů naznačuje, že konzumace potravin bohatých na fytochemikálie má příznivý vliv na zdraví člověka, zkoumá se jejich potenciál při snižování rizika rakoviny či kardiovaskulárních poruch a jejich schopnost zamezovat vzniku psychických a neurodegenerativních onemocnění či zpomalovat jejich rozvoj. Rostoucí počet studií naznačuje, že protizánětlivé a antioxidační účinky sulforafanu mohou příznivě ovlivňovat neurozánětlivé procesy v organismu, snižovat oxidativní stres a dysfunkci imunitního systému. Nejnovější výzkumy ukazují, že všechny tyto patologie mohou souviset se vznikem a rozvojem autismu, ovlivňovat míru jeho závažnosti a výskyt přidružených nepříznivých projevů.

Přehledový článek ve formě odborného review prezentuje sulforafan jako látku, jejíž užívání je u osob s PAS bezpečné a zároveň efektivní. Příznivé výsledky přinesly i dvojitě zaslepené randomizované placebem kontrolované studie. Ve skupinách osob s autismem konzumujících sulforafan došlo k statisticky významnému zlepšení dráždivosti, letargie, hyperaktivity a nespavosti, zažívacích obtíží a sezónních alergií a ke snížení frekvence stereotypií a agresivity. Některé studie referovaly pozitivní posun i v oblasti řeči a sociální interakce. Určitá zlepšení byla pozorována i na biochemické úrovni. Pozitivní účinky sulforafanu byly zjištěny u dětí, dospívajících i dospělých.

Doplněk stravy, který má být účinný, musí dopravit do těla stabilní množství sulforafanu (což opravdu není jednoduchý úkol), jeho účinek musí být ověřen a přípravek musí být zdravotně nezávadný. V současné době Národní ústav pro autismus spolupracuje s Všeobecnou fakultní nemocnicí, Thomayerovou nemocnicí, Výzkumným ústavem potravinářským Praha, Ústavem výzkumu globální změny AV ČR, Zahradnickou fakultou Mendelovy univerzity a firmou Pure Food Norway na výzkumném ověření přípravku, který se po dvouletém výzkumném úsilí podařilo vyrobit a který potřebné atributy splňuje. Studie byla schválena Etickou komisí Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

V současné době hledáme děti do studie ve věkovém rozpětí 2-6 let.

Zájemci o zařazení do studie, pište, prosím, na email: studie@nautis.cz s žádostí o další informace.


Zdroje:

McGuinness, G., & Kim, Y. (2020). Sulforaphane treatment for autism spectrum disorder: A systematic review.EXCLI Journal, 19, 892-903. https://doi.org/10.17179/excli2020-2487

Pangrazzi, L., Balasco, L., & Bozzi, Y. (2020). Oxidative Stress and Immune System Dysfunction in Autism Spectrum Disorders. International journal of molecular sciences, 21(9), 3293. https://doi.org/10.3390/ijms21093293

Siniscalco, D., Schultz, S., Brigida, A. L., & Antonucci, N. (2018). Inflammation and Neuro-Immune Dysregulations in Autism Spectrum Disorders. Pharmaceuticals (Basel, Switzerland), 11(2), 56. https://doi.org/10.3390/ph11020056

Přejít nahoru